Duende… Τόσα που γράφτηκαν!

Το duende είχε την καλή έμπνευση να ανεβάσει στο “Θέατρο Τέχνης” της οδού Φρυνίχου ο Σταμάτης Κραουνάκης, μελοποιημένο από τον ίδιο, στη σπουδαία μετάφραση της Ολυμπίας Καράγιωργα.

Την παράσταση θα χαρακτήριζα με μία φράση που τα λέει όλα: “Προσδιόνυση και με τη βούλα”του Κραουνάκη.

Λέανδρος Πολενάκης  –Αυγή


Μας μέθυσαν και με ένα φιλικά ισχυρό χτύπημα στην πλάτη, μας έστειλαν πίσω στο σπίτι μας… να διερωτηθούμε… για την έκβαση των σημασιών, της ζωής μας, της ποίησης και του Κόσμου του ίδιου.

Βασίλης Κοκκώνης #freesunday


Ναι! Η μουσική του Κραουνάκη, αποκαλύπτει όλη τη δύναμη και τη μανία που ήθελε να καταθέσει γράφοντας τις σελίδες του για το Ντουέντε, ο ποιητής, ο Ισπανός ποιητής, που ίσως επειδή η χώρα του βρέχεται από τη θάλασσα της Μεσογείου και καίγεται από τον ήλιο, περίπου όπως και η δική μας χώρα, είναι παράξενα τόσο δικός μας.

Παναγιώτης Μεντής


Ήταν ανάταση ψυχής.

Έφη Αγραφιώτη


Μ’ ένα σπουδαίο κείμενο, πορτοκάλια και πολλά κεριά, ατμόσφαιρα λειτουργίας και προσευχής, χωρίς να καταφύγει στην ευκολία της καστανιέτας, ακριβώς για να καταδείξει την παγκοσμιότητα του Λόρκα.

Ευγενία Λουπάκη


Ο Stamatis Kraounakis και οι συντελεστές της (Χρήστος Γεροντίδης και Κώστας Μπουγιώτης στις ερμηνείες των τραγουδιών) στο Θέατρο Τέχνης, θα σας περιμένουν στον…έναστρο ουρανό που σηκώνουνε Τρίτες και Τετάρτες στην οδό Φρυνίχου υπό το αιώνιο βλέμμα του Καρόλου Κουν, να δώσετε την δική σας εξήγηση αλλά κυρίως να καταλάβετε το βαθύτερο μήνυμα της τέχνης και της ζωής.

Χρίστος Παπαδόπουλος


Όταν φεύγεις από την παράσταση αισθάνεσαι λίγο καλύτερος άνθρωπος και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο στο θέαμα με η χωρίς “duende”

Τίνα Τσακίρη –theatro.gr


Μια φλογερή και συνάμα ευαίσθητη συνομιλία του Σταμάτη Κραουνάκη με το εμβληματικό και καυστικά επίκαιρο κείμενο του Federico García Lorca “Duente” για τον Έρωτα, τον Θεό , την Τέχνη ,τον Θάνατο και το πληγωμένο πνεύμα της Πατρίδας .
Ένας Duente δημιουργός κι ο ίδιος.
Εύγε σε όλη την ταλαντούχα ομάδα !

Βίκυ Αδαμίδου


Μην το χάσετε, αλήθεια δεν είναι μόνο για την Τέχνη. Είναι για το πώς αξίζει να ζούμε την Ζωή μας. Με Duende…..

Μάρκος Δαμασιώτης


…ζωντανό και ρωμαλέο, σύγχρονο και μελλοντικό μαζί, διδάσκεται στο Θεατρο Τέχνης ως άλλος Υμνος εις την Ελευθερία.

Νίκος Μπογιόπουλος


Ώριμος αλλά με διαρκώς ανανεωμένη νεανική έμπνευση ο Κραουνάκης τολμά να προχωρεί σε δρόμους απαγορευτικούς για άλλους. Κάθε φορά και πιο συγκλονιστικός. Να πάτε να το δείτε όσοι δεν πήγατε ακόμα.

Λασκαρίνα Γερασίμου


Μέσα σε αυτή τη συνθήκη του ντουέντε, ο Κραουνάκης έστησε μια Τελετουργία με τελεστές δυο ψαλμωδούς και Ιερουργό τον ίδιο, επιτελώντας μουσικά την πιο ουσιαστική δοξολογία για τον Θάνατοπου είναι τελικά η ύστατη ελπίδα για Αλλαγή και παλιγγενεσία.

Γιώργος Σαμπατακάκης #athensvoice


Πιστεύω πως το – κατά Κραουνάκη – ”Duende” είναι από τις παραστάσεις εκείνες που ανοίγουν μια καινούργια σελίδα στο βιβλίο των λογαριασμών του Lorca με τη χώρα μας

Αντώνης Μποσκοΐτης


Μια δουλειά μαγική!
να πάτε να το δείτε οι φίλοι που έχετε την τύχη να μένετε Αθήνα! Για τους καλλιτέχνες δε: επιβάλλεται!
#duende #lorca #theatrotexnis #kraounakis

Μαρία Κωστράκη –υψίφωνος


Μέρα Ποιήσεως κοινώνησα τον μεγάλο δολοφονημένο Λόρκα, δια χειρός αει- μουσικού Κραουνάκη στο ιερό Θέατρο Τέχνης. Μια μυσταγωγία. Η περίφημη διάλεξη του ισπανού ποιητή για το Ντουέντε μεταμορφώνεται σε ιερό Μανιφέστο της Μεσογείου και των λαών της για τον θάνατο, τον έρωτα, την ζωή από τον μεγάλο έλληνα συνθέτη σε σύμπραξη με δύο μεγάλους μύστες: τον κύριο Γεροντίδη και τον κύριο Μπουγιώτη

Δημήτρης Μανιάτης


/ σπουδαίο κείμενο, εξαιρετικά ερμηνευμένο-με ψυχή
Μια δουλειά-ψυχής, για την ψυχή.Ένα μεγάλο «δώρο»που αξιωθήκαμε να λάβουμε σε μια σεζόν που δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις, ούτε αρκετές παραστάσεις-προτάσεις

Βασίλης Μπουζιώτης


«Συνδέει την έναρξη του μεταπολεμικού μας διαφωτισμού με το παρόν»
«…κρατώντας το μύρο που του παραδίδουν ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης»

Ρένα Θεολογίδου


«Υπάρχει εδώ κάτι το αληθινά σκοτεινό, κάτι αληθινά ακατάληπτο. Και πού αυτό; Εν μέσω μιας μισο-διαλυμένης πολιτείας, κραυγών και ιαχών. Ο Λόρκα θυμίζει αντί να μιλάει. Και ο Κραουνάκης ακολουθώντας τον στη σκηνή ερμηνεύει κι όπως πάντα φλέγεται.»

Μια τελετή μνήμης και θυσίας.

Γρηγόρης Ιωαννίδης –Εφημερίδα των Συντακτών


Το απαράμιλλο ντουέντε του Σταμάτη Κραουνάκη
Γιατί η τέχνη παραμένει ανυπεράσπιστη μπροστά στα μεγάλα προβλήματα των ημερών μας και μπορεί να ξεπεταχτεί μόνο με αυτό το συγκεκριμένο είδος ενέργειας, που ο συνθέτης κρατά σαν άσβεστη φλόγα.

Νίκος Ξένιος #bookpress


Υπέροχος Federico Garcia Lorca/μοναδικό DUENDE ❣️ Stamatis Kraounakis σπουδαίε φίλε μου ευχαριστώ για την εκλεκτή συγκίνηση και την “κίνηση” των αισθήσεων… Kostas Bouyotis & Gerontidis Christos είστε καταπληκτικοί ❤️🌹

Πάνος Αμαραντίδης


Να ‘χεις “βουτήξει” στο duende του Κραουνάκη (θέατρο Τέχνης κάθε Τρίτη και Τετάρτη…μην τυχόν και δεν το δείτε).. και να μην σε πολυνοιάζει που βρίσκεις τ’ αμάξι σπασμένο…γιατί το duende έχει “ενώσει” μάτια υγρά, και λόγια που δεν έχουν ανάγκη να ειπωθούν.

Μαρία Τομαρά


Πίνακας αναγεννησιακός; καθολικό αβαείο; βυζαντινό ξωκλήσι; αρχαιοελληνικό συμπόσιο; Όλα! Ένας διάλογος μεταξύ τους,, ερωτήσεις, απαντήσεις, διαπιστώσεις και τοποθ’ετησεςι. Μια εσωτερική καταβύθιση.

Κώστας Ζήσης –all4fun


Τρομερά δυνατό κείμενο, δοσμένο με τον τρόπο που πρέπει, για να μη χάσει τίποτα από το μεγαλείο του.
Υπέροχες μουσικές και ερμηνείες.
Παράσταση που δεν ξεχνιέται!

Γιάννης Τσιβιλής


Μια παράσταση- ωδή στην Τέχνη και στην ψυχή της… Σαν τσιγγάνικο τραγουδιστάρι, σαν μοιρολόι της… χαράς. Μια παράσταση ποίημα.

Δημήτρης Παπαθανασίου


Σε απλά ελληνικά: είναι σούπερ! Αξεπέραστη η μετάφραση της Ολυμπίας Καράγιωργα. Μείξη διαυγούς γλώσσας με ενσυνείδητο πάθος

Εύα Καραϊτίδη –ΕΣΤΙΑ


Μια εμπειρία ερωτική που συγγενεύει με τη θρησκευτική εμπειρία, καθώς εκφράζει τη λαχτάρα των ανθρώπων να υπερβούν τα όρια της ατομικής τους φθαρτότητας

Αλέξης Κανατάς


Κάπως έτσι με τον ήχο του τσέλου, τη μυρωδιά της κανέλας και το θρόισμα του μαύρου υφάσματος ο Κραουνάκης αποδίδει τιμή στο «Κορίτσι με τις χτένες» το βράδυ που αναγκάστηκε να κάνει κομμάτια τη φωνη του.

Ναταλί Χατζηαντωνίου –ΕΘΝΟΣ


Ανάστα ο Θεός και για νηστεύσαντες και για μη νηστεύσαντες. Το Ντουέντε έχει για όλους αρκεί να νιώσεις τη δόνηση…. Γεροντίδης και Μπουγιώτης μυστικοί αρχάγγελοι του μηνύματος… Σεμινάριο για κάθε εναν που ασχολείται με την τεχνη

Ζαχαρίας Καρούνης


μα πάνω απ’ όλα ήταν το ‘’ DUENDE’’ που μας περιπλάνησε στον κόσμο του Λόρκα. Αυτό ήταν που είχε «καταλάβει» κοινό και συντελεστές.

Μην δια νοηθείτε να μην παρακολουθήσετε αυτήν την τελετουργία-παράσταση.

Γιάννης Γαβρίλης


Η προσφορά του Κραουνάκη υποκαθιστά την αφασική εκπαίδευσή μας. Θύμα του φασισμού ο Λόρκα, λαϊκή μουσική παράδοση δόξασε, λαϊκό ήθος και ύφος ετίμησε και την ελληνική ενδοχώρα συνάντησε. Πού είναι τα σχολεία μας να μεταλάβουν;

Κώστας Γεωργουσόπουλος